De top 5 ergenissen op en rond de werkplek

De top 5 ergenissen op en rond de werkplek

Iedereen heeft er weleens last van: je bent druk aan het werk en opeens word je door iets gestoord. Het gevolg: je bent je concentratie even helemaal kwijt hem terugvinden is een hele opgaaf: ontzettend irritant. Op en rondom de werkplek bestaan dan ook een hoop hinderlijke factoren die ons afleiden van werk en daarnaast ook nog eens irriteren waardoor de algehele sfeer er niet op vooruit gaat. Wat zijn de grootste ergernissen en hoe ga je ze tegen? Expert Mark van der Sloot legt uit hoe je op de werkvloer de terreur van de omgeving tegengaat.

5. Luchtkwaliteit

Over het algemeen is de luchtcirculatie niet altijd even goed gereguleerd, hetgeen een bedwelmende, warme en zweterige lucht kan veroorzaken. Ditstinkt en het voelt ook nog eens benauwd: niet bevorderlijk voor een fijne focus.

De oplossing is simpel: doe een raampje open en laat de ruimte even luchten. Houd wel rekening met je collega’s zodat deze niet de hele dag in een tocht zitten die weer een nieuwe ergernis opwekt ;)

4. Bureaustoel instellen

Op veel kantoren zit je niet elke dag op dezelfde bureaustoel, waardoor het prima kan dat je bureaustoel niet is ingesteld op jouw lichaam zodat deze oncomfortabel zit. Het opnieuw in moeten stellen van een bureaustoel kan extra irritaties veroorzaken wanneer je niet weet hoe dit moet.

De oplossing: vraag bij de bestelling van bureaustoelen als werkgever om een video van hoe je de bureaustoel instelt. Dan kan iedereen op enig moment terugkijken welke knop waartoe dient en hoe je weer heerlijk achter je bureau zit.

3. De temperatuur van de ruimte

Op nummer drie eindigt temperatuur. Deze kan namelijk nog wel voor problemen en irritaties zorgen wanneer iedereen er andere voorkeuren op nahoudt.

Door een temperatuur af te spreken waar iedereen zich comfortabel bij voelt los je dit probleem voelt. Is hier geen overeenstemming over? Stel dan de gemiddelde temperatuur waarop iedereen zich kan afstemmen qua kleding. Wanneer je te maken hebt met meerdere ruimtes is het streven om elke ruimte zoveel mogelijk op dit niveau af te stemmen zodat iedereen zich erop kan kleden.

2. Stof en viezigheid

Waar velen zich ook vaak aan storen is stof en smet. Ondanks dat kantoren vaak schoon worden gemaakt kan stof een grote irritatiefactor zijn - zowel hygiënisch als optisch. Het probleem: veel spullen worden vaak niet goed opgeruimd wanneer de schoonmaker langskomt, waardoor deze niet goed bij bepaalde plekken kan waar stof zich vervolgens gaat nestelen.

Los dit probleem op door je spullen goed op te ruimen en af en toe het raam en een deur open te zetten. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kan je ook qua inrichting rekening houden met stof door een vloerbedekking te kiezen die minder fijnstof in de lucht plaatst. Tevens dien je op te letten dat oudere printers en andere apparatuur in een andere ruimte staan of dat er nieuwe worden aangeschaft. Oude apparatuur kan namelijk ook veel stof veroorzaken.

1. Geluid / lawaai

Storend geluid, bellende mensen, teveel geroezemoes op de achtergrond: het zijn allerlei factoren die afbreuk doet aan een goede concentratie. Maar ook als het heel stil is kan het kleinste bliepje voor irritaties zorgen. Voor een hoop mensen is concentratie een heikele kwestie door een slechte akoestiek waarbij geluid weergalmt of juist doordreunt. Zeker wanneer je in een ruimte zit waar men veel praat voor hun baan is het lastig om je te concentreren of een belletje te plegen zonder overprikkeld te raken.

Er zijn gelukkig diverse oplossingen voor deze vorm van hinder.
  • Akoestische oplossingen zoals wandjes, plafondpanelen en tussenpanelen zorgen ervoor dat geluid wordt ‘opgezogen’ waardoor er een rustiger klimaat onstaat.
  • Laat het kantoor zodanig inrichten zodat geluid niet alle kanten op kaatst maar in feite ‘gestuurd’ wordt.
  • Een headset is ideaal om jezelf even helemaal af te sluiten van de geluiden die hinder kunnen veroorzaken
  • Overleg met elkaar: als men gaat bellen is het de bedoeling dat je rekening houdt. Stem dit af of geef dit aan, zodat er een collectief bewustzijn ontstaat wat hinder betreft.
  • Moet je bellen en wil je even niet afgeleid worden? Mobiele headsets of telefoons zijn ideaal: je kan je eigen ruimte ermee opzoeken.
  • Concentratiecellen, soft seating en andere werkplekken / meubels waarin je jezelf akoestisch af kan sluiten van je omgeving zijn perfect om in te bellen of de cruciale concentratie in op te zoeken.
  • Een zachte ruis op de achtergrond - white noise - kan ook helpen. Dit breekt namelijk geluidsgolven. Nadeel hiervan is dat je zich er aan het einde van de dag moe door voelt omdat er een continue druk op je oren zit.
Reactie plaatsen