Hoe verlichting invloed heeft op onze productiviteit en hoe jij hier slim gebruik van maakt

Met verlichting kan iedere ruimte en de deelnemers hiervan tot zijn recht komen. Sterke, kwalitatieve verlichting kan transformeren tot een punt waar gevoel op subtiele wijze kan worden overgebracht. En dat is dan ook precies waar we bij Flowork de laatste tijd veel mee bezig zijn. Er is namelijk veel onderzoek gedaan naar de invloed van licht op de productiviteit, sfeer en mentale staat van het personeel.

De juiste verlichting kan tot een perfecte balans leiden tussen elementen als productiviteit en sfeer. En als onze specialisten ergens verstand van hebben, is dat het wel.

Warme versus koudere verlichting

We maken over het algemeen onderscheid tussen twee soorten kantoor verlichting, namelijk warme en koude verlichting. Beide soorten hebben op een compleet eigen manier invloed op de wijze waarop we werken en hoe we ons voelen.

Iedere ruimte kan naar eigen wens ingericht worden met warme of koude verlichting. Het is zelfs mogelijk met slimme verlichting te werken zodat een enkele lamp warme of koude verlichting kan activeren.

Om te begrijpen wat precies de verschillen tussen de verschillende vormen verlichting zijn, lichten we de soorten apart van elkaar toe op basis van de invloed die het op ons lichaam heeft.

We werken harder met koude verlichting

Als er écht hard gewerkt moet worden, komt kouder licht uitstekend van pas. Als je bijvoorbeeld een kantoorruimte zo wilt inrichten dat hier de hoogst mogelijke productiviteit kan worden gerealiseerd of je juist een vergaderruimte wilt inrichten met optimale focus is koud licht ideaal.

Praktisch ieder modern kantoorpand is voorzien van statische of dynamische koude verlichting. Voornamelijk vergaderruimtes en werkplekken hebben de mogelijkheid om van koude verlichting gebruik te maken.

Gevoelsmatig kan koude verlichting het best vergeleken worden met daglicht. Van nature presteren we het best in natuurlijk daglicht omdat we instinctief dit als gezond ervaren. Dit heeft op zijn beurt een positieve invloed op onze productiviteit en effectiviteit.

Warme verlichting zorgt voor extra veel sfeer

In tegenstelling tot koud licht, komen we warm licht hoofdzakelijk tegen op plekken waar veel met elkaar gecommuniceerd wordt. Zo worden ontvangstruimtes, lunchruimtes en andere ontmoetingsplekken standaard met warm licht ingericht. Dit omdat het ons stimuleert met een ander te praten, wat weer een positief effect heeft op ons vermogen om problemen bespreekbaar te maken.

Warme verlichting is pas ‘warm’ als er een kleurtemperatuur van 2500 Kelvin of hoger is. Dit bereik loopt tot 4000 Kelvin. Idealiter zien we een lagere kleurtemperatuur indien het doel is om meer sfeer te bereiken. Des te hoger de Kelvin-waarde is, hoe kouder de kleur zal overkomen en hoe minder sfeervol een ruimte is.