Waarop moet ik letten bij het instellen van een bureaustoel?

Waarop moet ik letten bij het instellen van een bureaustoel?

1. Hoogte

Ten eerste is van belang dat de hoogste juist ingesteld is. De bedoeling is dat je onderbenen en bovenbenen in een hoek van ongeveer 90 graden staan. Oftewel: je bovenbeen dient parallel te lopen aan de vloer.

2. Rughoogte

De rughoogte is van groot belang aangezien dit bepalend is voor de manier waarop je rug komt te staan; deze wil je uiteraard niet overbelasten. Hoe zorg je ervoor dat je rug in een gezonde positie – in een S-vorm – komt te staan? Dat doe je door de bolling in de rugleuning net onder de holling van jouw rug te plaatsen. Hierdoor wordt je bekken ietwat naar voren geduwd zodat je ruggenwervel in een mooie S-vorm belandt.

3. Zitdiepte

Zorg ervoor dat de zitting beide benen goed ondersteunt door de zitdiepte in te stellen op jouw beenlengte. Er dient een platte vuist tussen de knieholte en zitting te passen, zodat je genoeg bewegingsruimte hebt om afknelling te voorkomen.

4. Armleggers

Stel de armleggers correct in door rechtop te zitten, je armen naast je lichaam te plaatsen en je onderarmen parallel aan het bureau te plaatsen. Wederom is het de bedoeling dat de hoek tussen je onder- en bovenarmen 90 graden is. Let op dat de armlegger goed aansluit onder de elleboog zodat je armen niet gaan hangen maar dat ze worden ondersteund. Dit is van groot belang als je zich bedenkt dat 17 procent van je bovenste lichaamsgewicht van je armen afvloeit.

Stel ook de breedte en diepte van armleggers goed in zodat je armen comfortabel liggen. Dat wil zeggen: stel de breedte zodanig in zodat je armen parallel aan je lichaam kunnen rusten, zonder ze al te veel te hoeven spreiden.

5. Mechanisme

Een van de belangrijkste zaken om goed in te stellen is het mechanisme. Als je het mechanisme ontkoppelt gaat de stoelen kantelen, afhankelijk van het mechanisme. Op het moment dat je het mechanisme ontkoppelt dan kan je naar achteren leunen, hetgeen cruciaal is om beweging en doorbloeding te stimuleren. Hoe stel je dit optimaal in? De meeste bureaustoelen hebben een pompje waarmee je de weerstand kan instellen op jouw lichaamsgewicht. Blijf draaien totdat je het gevoel hebt dat je op de rugleuning zweeft: je hoort dus geen tegendruk te ervaren maar je hoort ook niet gelijk naar achteren te vallen als je naar achteren leunt. Indien je de juiste weerstand hebt bereikt ben je verzekerd van de meest optimale zitervaring.
Reactie plaatsen