Waarop moet je letten bij een NPR-stoel?

Waarop moet je letten bij een NPR-stoel?

De NPR 1813 is een richtlijn die vaak als maatstaf wordt gehanteerd door projectinrichters van kantoren. Het is dan ook gemakkelijk om deze richtlijn aan te houden omdat men dan niet alle vereisten omtrent ergonomie uit zijn hoofd hoeft te leren. Indien je zich aan de certificering houdt ben je dus verzekerd van een goede stoel. Maar wat houdt dit in?

NPR 1813: wat het inhoudt

NPR staat voor ‘Nederlandse Praktijkrichtlijn’; het is dan ook een praktische richtlijn die een groot scala aan specificaties ondervangt. NPR 1813 is in feite een toelichting op de EN 1335: de Europese norm die onderschrijft waar een stoel aan moet voldoen. Je zou denken dat deze norm volstaat, maar omdat we in Nederland te maken hebben met een multiculturele samenleving waarin posturen wijdverbreid zijn, is een meer specifieke richtlijn van groot belang.

Specificaties van de NPR-richtlijn

Deze richtlijn is uiteindelijk de NPR 1813 genoemd en omvat een groot scala aan specificaties die verzekeren dat 90 tot 95% van de Nederlandse beroepsbevolking de stoel op zijn of haar postuur kan afstellen. De eisen luiden als volgt

Zithoogte: 41 – 55 cm;

Zitting: vlak, minimaal 40 cm breed en 44 cm diep. Verstelbare hellingshoek van -7 tot 3 graden; vast te zetten op een hoek van 3 graden;

Zitdiepte: 38 – 48 cm;

Rugleuning: voorzijde is vloeiend; horizontale straal van 40 cm of meer;

Breedte rugleuning: 36 – 46 cm;

Lengte rugleuning: minimaal 37 cm;

Lendesteun: verstelbaar in hoogte tussen 17 en 23 cm boven de zitting;

Armsteun: verstelbare hoogte van 20 tot 30 cm; minimaal 5 cm breed en 20 cm lang;

Afstand tussen armsteunen: 36 – 51 cm;

Onderstel: 5 zwenkwielen en draaibaar;

Afstand tussen draaias en vloer: 2 cm;

Stoel is veilig, zonder scherpe of uitstekende delen.

Al deze eisen hoeft men echter niet uit zijn hoofd te leren wanneer men simpelweg de NPR 1813 richtlijn aanhoudt. Dus, waar moet je op letten bij de aankoop van een bureaustoel? Het certificaat van de stoel.
Reactie plaatsen