Wat zijn de voordelen van en verschillen in zadelkrukken?

Wat zijn de voordelen van en verschillen in zadelkrukken?

Ben jij al verknocht geraakt aan de heerlijke zit van de zadelkruk? Een zadelkruk is ideaal om een rechte rug te stimuleren maar heeft nog veel meer voordelen. Expert Mark van der Sloot legt uit wat de voordelen zijn van zadelkrukken en welk soort zadelkrukken in de aanbieding zijn.

De voordelen van een zadelkruk

1. Goed voor de rug; voorkomt overbelasting


Een zadelkruk wordt gekenmerkt door een specifieke vorm; door deze vorm vallen je bovenbenen in een schuine hoek naar beneden. Hierdoor kantelt het bekken naar voren waardoor je ruggengraat in en neutrale houding terecht komt: de welbekende en nagestreefde S-vorm. Ook wordt de druk op je lichaam beter verdeeld, waarmee je overbelasting uit de weg gaat.

2. Bevordert stofwisseling en vetverbranding


Door de schuine hoek van je benen stimuleer je de bloedsomloop. Elektrische signaaltjes worden namelijk van je hersenen naar je bovenbeenspieren worden afgegeven en aldus verbrand je calorieën en train je je spieren in een zekere mate door deze te activeren. Ook je corespieren worden geactiveerd, waardoor je eveneens op dat vlak een betere verbranding van vetten bevordert en tegelijkertijd de core traint, waardoor je gaandeweg een betere houding ontwikkelt.

3. Je bent beweeglijker


Een extra voordeel is dat je veel beweeglijker bent; je staat dan ook makkelijker op. Dit lijkt op het eerste gezicht onbelangrijk, maar wanneer je in een sluimerende zithouding zit zal je merken dat je veel minder snel geneigd bent om op te staan dan wanneer je op een zadelkruk zit. Op een zadelkruk sta je namelijk al half, waardoor opstaan veel natuurlijk is en gemakkelijker gaat.

Soorten zadelkrukken

De Basic zadelkruk


Dit instapmodel is van lichte kwaliteit, inhoudende dat het is ontworpen met heel dun staal en een eenvoudige gasveer. De zitting heeft wel een fantastische vorm en is bekleed met stevig kunstleer. Het schuim daarentegen is wat dunner, waardoor je sneller de houten mal voelt die eronder schuilgaat.

Mustang zadelkrukken


De serie van een hoger kaliber is de Mustang serie. Het voordeel van deze stoel is dat deze niet alleen de ergonomische vorm van een zadel heeft maar ook nog eens kantelbaar is, waardoor je altijd de juiste houding kan vinden. Daarnaast is deze zadelkruk uitgerust met een groot scala aan opties. Ten eerste kan je stoel in verschillende zithoogtes worden aangeschaft.

Ook zijn er twee soorten voetkruizen te kiezen: een gepolijste of juist een van kunststof. Het gros van de klanten gaan voor een met een gepolijst aluminium voetkruis omdat deze steviger is en mooier is van uiterlijk. Zeker wanneer je je bedenkt dat men vaak zijn voeten op het voetkruis rust, is van belang dat deze duurzaam van aard is. Ook zijn er mogelijkheden qua formaat zitting; zo kan je voor een brede of smallere zitting kiezen. Ook valt er te kiezen uit twee soorten rugleuningen: een smalle en een brede. Deze zijn ook nog eens in hoogte instelbaar en zijn voorzien van een kantelfunctie. Deze serie is aldus in zijn geheel te configureren en vormt een ideaal meubel voor alledag.

De Fries


In dezelfde lijn is de zadelkruk de Fries verkrijgbaar met een veel grotere zitting. Deze zadelkruk wordt veel gebruikt door tandartsen dankzij de omvangrijke ondersteuning die de zadelkruk biedt. De zitting is vormgegeven met een opstaand randje, hetgeen extra comfort biedt. De zitting hiervan is eveneens kantelbaar en is ook met rugleuning verkrijgbaar voor de liefhebber van extra ondersteuning.

In deze lijn is ook een Tabouret beschikbaar: een ronde kruk die aangevuld is met een soort halve armlegger die in de rondte verstelbaar is. Hierdoor kan je deze leuning zowel als rug- als armleuning gebruiken. Dergelijke tabourets worden veel in de zorg gebruikt.

Pinto zadelkrukken


De Pinto zadelkrukken zijn langere, puntigere zadels met een klein opstaand randje als bilondersteuning. De stoel is erg mobiel dankzij soepele wielmechaniek. Verder heeft deze zadelkruk geen opties.

Zadelkruk met voetondersteuning


Wat de Mustang en Pinto zadelkrukken gemeen hebben is dat ze allemaal kunnen worden voorzien van een voetbediening. Dit is ideaal als je met handschoenen werkt, hoge hygiënische eisen op de werkvloer hebt of met vetten of andere stoffen werkt die smet veroorzaken. Dankzij het voetpedaal is de zadelkruk gemakkelijk op hoogte in te stellen zonder hiervoor je handen te hoeven gebruiken. Je drukt eenvoudig met je hak op de voetpedaal, waarna de mechaniek de rest doet.?

Move zadelkruk


Een andere bijzondere zadelkruk is de Move zadelkruk. Dit is een driepuntszadelkruk waarbij je op elke hoek kan zitten. De zitting zelf is niet kantelbaar maar de kruk als geheel wel dankzij de schommelbodemplaat. Hierdoor maak je bewegingen, waardoor de hoek tussen onder- en bovenlichaam verandert, hetgeen de bloedsomloop stimuleert met wederom als gevolg dat je stofwisseling verbergt en je corespieren verstevigen.
J.Uitterdijk
Door

J.Uitterdijk

op 27 Jan 2021

Ik ben op zoek naar de ideale kruk voor mijn hobby namelijk modelbouw waardoor ik vaak ineengedoken voorover aan mijn buro zit wat niet goed is voor mijn rug. De zadelkruk lijkt mij ideaal maar is dat wel zo voor deze hobby?

Reactie plaatsen