Binnenlopen in het slimme kantoor dat jou kent
24 december 2019 
1 min. leestijd

Binnenlopen in het slimme kantoor dat jou kent

Het is maandagochtend, je stapt je auto in een je maakt koers naar jouw kantoor. Tijdens het parkeren maakt jouw slimme kantoor voor het eerst verbinding met jouw smartphone. Het kantoor weet dat je in aantocht bent en dat snel alles gereed moet worden gezet om jouw dag zo prettig mogelijk te maken.

Vervolgens gaat het kantoor een klimaat creëren dat past bij jouw wensen. Middels koppelingen met de slimme airco’s, verwarmingen en verlichting, stap jij binnen een kantoorklimaat dat perfect op jouw wensen aansluit. Vervolgens kan een seintje aan het koffiezetapparaat gegeven worden dat je binnen bent. Het is tijd voor koffie.

Op het scherm van de receptionist verschijnt een melding dat je aanwezig bent. Als er telefoon voor jou binnenkomt is meteen duidelijk dat je aanwezig bent. Net als dat jouw collega’s weten dat ze je kunnen bereiken.

In het kantoor van de toekomst is alles mogelijk

Dit alles klinkt als toekomstmuziek. Toch is het mogelijk om het bovenstaande te implementeren. En vaak zijn de mogelijkheden nog een stuk uitgebreider dan je voor mogelijk zou houden. Maar waarom hebben we dit nodig?

Alhoewel de meningen verschillen, zijn de meeste experts het erover eens dat als we ons leven makkelijker kunnen maken, thuis of op kantoor, dit het altijd waard is. Simpelweg omdat we minder stressvol veel repetitieve taken kunnen overslaan. Het precies bepalen van welke temperatuur we ons prettig bij voelen of het aangeven dat we op kantoor zijn. Met het slimme kantoor zijn dit processen die geautomatiseerd worden.

Hoge investering nodig?

Toch is het aantal moderne kantoren dat echt ‘slim’ is nog relatief laag. Dit komt mede doordat veel mensen denken dat de benodigde investering hiervoor te hoog is. Dat terwijl met een betrekkelijk laag budget al een slim kantoor kan worden gerealiseerd. Een deel van de benodigde software is zelfs open-source en daardoor vrij verkrijgbaar.

Behalve dat de kosten vrijwel altijd binnen budget zullen blijven, kan ook gekozen worden om stapsgewijs slimme technologieën binnen de kantoormuren te introduceren. Hierdoor kan niet alleen slimmer met het budget worden omgegaan, maar kunnen dergelijke technieken ook op een prettiger tempo aan het personeel geïntroduceerd worden.

Visie naar de toekomst 

Welke technologieën je ook introduceert: ze zullen in de toekomst alleen nog maar verder uitgebreid kunnen worden. Vrijwel ieder apparaat dat een bijdrage levert aan de systemen kan uiteindelijk versterkt worden middels software updates. Hierdoor kunnen systemen volwassener worden en na verloop van tijd aangepast worden.

Bij Flowork zijn we dagelijks met vooruitstrevende technologieën en innovaties bezig. Onze specialisten vertellen je daarom graag meer over wat er tegenwoordig mogelijk is en hoe deze innovaties jouw bedrijf kunnen helpen om mee te groeien!

Over de schrijver
Reactie plaatsen