Actief werken: van inkakken naar aanpakken
25 oktober 2018 
6 min. leestijd

Actief werken: van inkakken naar aanpakken

Nederlanders werken gemiddeld 8.5 uur per dag waarvan minimaal 80 procent zittend wordt doorgebracht, oftewel 6.5 uur. Tijdens deze 6.5 uur kan het wel zo zijn dat ons brein actief werkt, maar ons lichaam allerminst. Een groot deel van de tijd dat we zitten, is ons lichaam inactief en lopen diverse vitale processen ‘vertraging’ op.

Een goed voorbeeld hiervan is ons verteringsstelsel. Wanneer we langere tijd niet bewegen, bijvoorbeeld als we uren achtereenvolgend zitten, verteer je minder snel voedsel. Om het nog amper te hebben over het zeer beperkte aantal calorieën dat jouw lichaam, zittend, in staat is om te verbranden.

Dat de (gedeeltelijke) overstap van inactief naar actief werken daarom grote voordelen kan bieden, op mentaal en fysiek vlak, zal voor niemand een verrassing zijn. Zelfs niet na het lezen van het bovenstaande voorbeeld.

We weten dat het beter is om actief te werken. Waarom vinden we het alsnog zo lastig om onszelf aan te zetten dit daadwerkelijk te doen?

Een van de belangrijkste redenen waarom wij in de praktijk zelden actief werken, heeft te maken met de beschikbare middelen om daadwerkelijk een actieve werkhouding aan te nemen. Een staand bureau kan hierin al de eerste (bijzonder belangrijke) stap zijn. We kunnen echter zoveel verder gaan dan staand werken.

Actief werken: van inkakken naar aanpakken. Flowork neemt je mee langs de vele voordelen en praktische uitvoering van een actieve werkhouding. Je had nooit verwacht dat het mogelijk was om je fitter aan het einde van de werkdag te voelen, dan aan het begin.

Waarom actief werken?

  • Ieder uur 5 minuten fysiek actief = 1 uur sporten
  • Meer motivatie, minder pijntjes en hogere productiviteit
  • Fitter aan het einde van de werkdag, dan aan het begin

Een stap verder dan staand werken

Om de basis voor de voordelen van actief werken te leggen, is het belangrijk dat we het inmiddels populaire onderwerp ‘staand werken’ aansnijden. Staand werken is namelijk iets anders dan actief werken. Dat terwijl staand werken op zichzelf al weet bij te dragen aan een actieve werkhouding.

Staand werken is, onder andere in dit artikel over de voordelen van staand werken, meerdere malen door ons in positieve zin besproken. Alhoewel wij aanmoedigen om staand werken af te wisselen met zittend werken, kan het hele concept achter staand werken een stap verder worden genomen. En wel door actief te werken.

Actief werken is het idee dat we tijdens een gemiddelde werkdag meerdere fases inlassen waarin we kort in beweging zijn. Elke keer dat we een van deze tussenpozen weten af te ronden, oftewel succesvol korte tijd bewogen hebben, zal ons brein weer fris en gefocust aan het werk kunnen. Hierdoor is, verrassend genoeg, je productiviteit hoger dan wanneer je uren aaneengesloten ‘fysiek inactief’ zou werken.

Als basis draagt staand werken in het beginsel bij aan het voorkomen van fysieke pijntjes. Denk aan pijn in de onderrug en nek. Ook verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zal jouw lichaam effectiever suikers en vetten afbreken. Allemaal duidelijke redenen om staand werken serieus te nemen.

Waar de voordelen van staand werken stoppen, gaat actief werken door. Door regelmatig staand te werken kunnen aanzienlijke fysieke voordelen worden behaald. Wanneer ook actief werken aandacht krijgt, zal jouw lichaam je pas echt dankbaar zijn.

Het is beter voor je gezondheid én je energiepeil om ieder uur minimaal vijf minuten te bewegen. Dit is beter dan wanneer je 8 uur achtereenvolgend zou zitten en daarna een vol uur sport.

Jouw lichaam is niet in staat om de schade van 8 uur zittend werken te compenseren met een uur sporten. Maar wanneer je 40 minuten van je werkdag zou bewegen, in tussenpozen van vijf minuten per uur, realiseer je hetzelfde effect dan wanneer je een vol uur zou sporten. En dat elke dag!

Waarom we het lastig vinden om actief te gaan werken

Het is voor niemand een geheim dat actief werken duidelijke voordelen op fysiek en mentaal vlak met zich meebrengt. Maar waarom vinden het zo ingewikkeld om deze voordelen te pakken? Wat zorgt ervoor dat actief werken vaak bij een idee blijft?

De knop omzetten om, minstens deels, naar actief werken te ‘verhuizen’ is voor velen van ons in werkelijkheid lastiger dan we durven toe te geven. Helemaal als je een van de weinige medewerkers bent die serieus over actief werken nadenkt, is de kans groot dat de reacties van collega’s voorkomen dat je nu al met een actievere vorm van werken begint.

Daarom is het aan leidinggevenden om de trend te zetten of minstens deze nieuwe vorm van werken te stimuleren. Al is het alleen al omdat het ook voor hun positief kan uitpakken.

Door actiever te gaan werken zal de productiviteit namelijk toenemen. Telkens als we een korte pauze van vijf minuten hebben genomen om te bewegen, zullen we met éxtra veel focus aan het werk kunnen gaan. Dat betekent dat de resterende 55 minuten van het uur tientallen procenten effectiever kan worden gewerkt.

Dat is niet alles. We worden namelijk ook gemotiveerder en voelen ons fitter. Hierdoor zullen we minder snel vatbaar zijn voor kleine kwaaltjes, waardoor het ziekteverzuim afneemt. Als werkgever zijn dit welkome veranderingen. En daarom is het juist aan de werkgever om actief werken minstens te stimuleren.

fiets om achter het bureau actief te werken

Deze kantoorattributen motiveren je pas echt om actiever te werken

Indien er geen budget beschikbaar is om een actievere vorm van werken te bevorderen, hebben we verderop in dit artikel een collectie tips verzameld waar (gratis) een begin kan worden gemaakt met actief werken. Wel budget beschikbaar? Dan is er een groeiend aanbod kantoorattributen waardoor actief werken pas écht leuk wordt.

#1 Fietsen en loopbanden

Heb je een zetje nodig om tijdens de werkdag actief te blijven? Dan zal je wel moéten bewegen als je naast de zit- en/of sta-werkplekken een DeskBike of loopband plaatst. De DeskBike is precies wat je van een ‘bureaustoel’ met deze naam zou verwachten. De DeskBike is een fiets die je achter jouw bureau kunt plaatsen waardoor je kunt fietsen terwijl je werkt. Hierdoor verlies je geen seconde van je werktij, maar ben je (behoorlijk) actief bezig.

Tijdens het beantwoorden van emails, het voeren van telefoongesprekken of het verwerken van de notulen kan je gewoon blijven doortrappen. Je lichaam trainen terwijl je werkt, dat klinkt als een droom toch?

deskbike fiets voor achter het bureau

Deskbike fiets voor achter het bureau

#2 Bellicon Workspace

Behalve dat de Bellicon Workspace ongelofelijk leuk is, is dit kantoorattribuut erg effectief. De Bellicon Workspace is een kleine trampoline waarmee de doorbloeding van de hersenen bevorderd wordt. Doordat je langzaam op en neer gaat, geef je jouw lichaam net dat extra zetje om tot nog betere prestaties in staat te zijn.

Hierdoor is het mogelijk om met de Bellicon Workspace jouw creativiteit een extra impuls te geven en pijntjes in de nek, rug en schouder te voorkomen. En je wordt door het vrijkomen van endorfine ook nog eens een stuk opgewekter!

bellicon workspace

De Bellicon workspace

#3 Kniestoelen

Misschien wel het ‘simpelste’ attribuut dat de actieve werkhouding weet te bevorderen, is de kniestoel. De betere kniestoelen zijn voor elk lichaam op de ideale zithoogte in te stellen waardoor de romp tijdens het werken in de juiste houding blijft.

Door de knieën tegen het onderste stoelkussen aan te drukken belanden de benen in een hoek van 90 graden onder het bovenlijf. Doordat de stoel af en toe zal schommelen, krijgt jouw lichaam continu impulsen waardoor het actief blijft terwijl jij je kunt blijven richten op je werkzaamheden!

varier kniestoel

De Varier kniestoel

Wat jij zelf achter je bureau kunt doen om energiek te blijven

Wil jij direct al met actief werken kunnen beginnen? En vind je het nog niet nodig om een van de eerdergenoemde kantoorattributen naar de werkvloer te halen? Dan zijn er al verrassend veel manieren om direct actiever te gaan werken.

Een van de grootste problemen is dat we te weinig opstaan om een rondje te lopen. Ons lichaam krijgt onvoldoende de kans om de spieren naar een actieve modus om te schakelen (wat bij staand werken continu het geval is). Door te voorkomen dat we langer dan 1 uur achter elkaar zitten, zorg je er al voor dat je aanzienlijk actiever werkt.

Stel voor jezelf de regel dat je iedere 60 minuten minimaal 5 minuten rond het kantoor loopt. Heb je de mogelijkheid om tijdens een korte pauze een extra lang rondje te lopen? Pak deze kans dan met beide handen aan!

Heb je een bureaustoel die je in de schommelstand kunt zetten? Dan is dit meteen al een perfecte tweede optie om jouw lichaam lekker actief te houden. Jouw lichaam zal meer impulsen krijgen en daardoor meer spieren activeren dan wanneer je uren achter elkaar in dezelfde houding zit.

Samengevat is het van groot belang om jouw lichaam gedurende de werkdag meerdere keren per uur te activeren. Voorkom dat je urenlang in dezelfde positie zit. Stel een timer in waardoor je ieder uur jouw lichaam de aandacht kunt geven dat het verdient. Aan het einde van een lange werkdag zal jij je dan niet meer moe voelen, maar juist fitter dan toen je uit bed kwam.

Kortom:

  • Ieder uur 5 minuten fysiek actief = 1 uur sporten
  • Kantoorattributen helpen de drempel van actief werken te verlagen
  • Meer motivatie, minder pijntjes en hogere productiviteit
  • Fitter aan het einde van de werkdag, dan aan het begin
Over de schrijver
Reactie plaatsen