Kan jij al staand werken? Waarom de overstap naar staand werken onvermijdelijk is
14 april 2023 
5 min. leestijd

Kan jij al staand werken? Waarom de overstap naar staand werken onvermijdelijk is

Staand werken is met grote overmacht de gezonde kantoortrend van de afgelopen vijf jaar. Sinds het beroemde wetenschappelijke onderzoek van de Amerikaanse arts James Levine, kijken we plotseling niet meer raar op als we iemand staand zien werken. Levine bewees hoe schadelijk zittend werken voor de gezondheid is. Je voelt je minder fit, krijgt sneller pijntjes in de onder- en bovenrug en je bent minder gefocust.

Hierdoor is op fysiek, mentaal en economisch vlak staand werken een gigantische aanwinst. Medewerkers die staand werken zijn gemotiveerder en fitter, waardoor het ziekteverzuim daalt en de arbeidsproductiviteit toeneemt. Een verandering waar iedereen gelukkig van kan worden.

Alhoewel de schadelijke effecten van zittend werken ondertussen algemeen bekend zijn, worden nauwelijks maatregelen getroffen om hier verandering in te brengen. Het aantal staande werkplekken neemt weliswaar toe; meer dan 95 procent van de werkplekken blijft echter een werkplek waar uitsluitend aan gezeten kan worden. Om daadwerkelijk op grote schaal van de gezondheidsvoordelen van staand werken te kunnen profiteren, zullen er meer staande werkplekken moeten worden gecreëerd.

Het feit dat jij dit artikel over staand werken hebt gevonden, laat zien dat jij net zo gemotiveerd als ons bent om staand werken de toekomst te maken. In dit artikel gaan wij dieper op deze trend in en leggen we je uit hoe jij zelf een gezonde werkplek kunt creëren.

Je zou het bijna niet kunnen geloven, maar met staand werken kan jij je aan het einde van de werkdag echt beter voelen dan aan het begin. Hoe dat kan? Dat leggen we je graag uit.

De invloed van zittend werken op het lichaam

Om te kunnen begrijpen waarom staand werken een enorme verbetering ten opzichte van zittend werken is, helpt het om de vele nadelen van zittend werken nader te bekijken. Veel van deze nadelen worden namelijk bij staand werken omgekeerd in voordelen.

Tegenwoordig wordt zittend werken steeds vaker (en makkelijker) ‘het nieuwe roken’ genoemd. Deze uitspraak is enigszins overdreven, maar de kern komt zeker overeen met de nadelige effecten van zittend werken. Uit Australisch onderzoek is gebleken dat chronisch zittend werken verantwoordelijk is voor circa zes procent van de vroegtijdige sterfgevallen. Aanzienlijk lager dan roken, maar desalniettemin hoog.

Een van de kerntaken van het menselijk lichaam is het omzetten van voedingsstoffen naar energie en het afbreken van suikers en vetten. Hoe meer we zitten, hoe minder snel dit proces deze taken uitvoert. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe, eveneens de kans op diabetes type 2.

De nadelige effecten hebben ook invloed op je rug, mede doordat jouw lichaam probeert de druk op jouw rug te verlagen door een gebogen houding te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat jouw lichaam al binnen twee uur deze houding stimuleert. Het resultaat hiervan? Vastzittende schouders, rugpijn, nekpijn en soms zelfs gewrichtspijn. Scheef zitten heeft een dermate negatieve invloed op ons lichaam dat een volle werkdag scheef zitten niet te compenseren is met een uur lang sporten.

Op mentaal vlak is de invloed van zittend werken net zo lastig te ontkennen. Ook naar de invloed van zittend werken op de mentale gesteldheid is de afgelopen jaren meerdere keren onderzoek naar gedaan. Behalve dat voor langere tijd aaneensluitend zittend werken de motivatie verlaagt, wordt het fenomeen ook gelinkt aan mentale klachten als depressie.

Dat het tijd is om staand werken op grotere schaal te introduceren is iedereen het over eens. Geef jij staand werken een eerlijke kans?

Extra motivatie door staand werken

Waar staand werken zich al meteen weet uit te betalen, is in de vele extra motivatie dat het weet voort te brengen. Staand werken stimuleert namelijk om vaker de benen te strekken, een praatje met collega’s te maken en laat je de focus behouden wanneer dat nodig is.

Doordat de lijn tussen collega’s korter wordt, worden minder fouten vanwege gebrekkige communicatie gemaakt. Staand werken heeft namelijk als gevolg dat sneller naar een collega kan worden gelopen als er vragen zijn.

Waar de motivatie echt een boost krijgt, is de vrijheid dat met staand werken gepaard gaat. Medewerkers zullen minder het gevoel krijgen dat ze opgesloten zijn tussen hun bureau en bureaustoel. Voor sommigen kan dit worden ervaren als een ‘mentale gevangenis’. Met staand werken wordt deze beperking opengebroken, waardoor veelal onbewust de motivatie kan toenemen.

Meer motivatie betekent gelukkiger personeel. En gelukkiger personeel betekent minder ziekteverzuim!

De invloed van staand werken op het lichaam

We hadden het je beloofd. De invloed van staand werken op het menselijk lichaam. Dat waar zittend werken de mist mee ingaat, pakt staand werken probleemloos op.

Een van de meest indrukwekkende verbeteringen van staand werken, is de stijging van het metabolisme. Hierdoor is jouw lichaam is staat om tot vier keer meer calorieën te verbranden dan wanneer je zittend werkt. In plaats van dat je dik wordt van eindeloos te zitten, kan je door staand werken daadwerkelijk calorieën verbranden.

Ook wordt meer zuurstof en bloed in het lichaam rondgepompt, wat weer een positief effect heeft op de hoeveelheid zuurstof in de hersenen. En daar werken de hersenen weer beter van. Zo zie je maar: staand werken maakt je nog slimmer ook!

Om nog amper te beginnen over alle extra productiviteit dat er middels staand werken gerealiseerd kan worden. Doordat je energieker bent, onder andere vanwege de extra activiteit binnen jouw lichaam, zou je volgens onderzoek gemiddeld 66 procent productiever zijn als je staand werkt. Als je daar als leidinggevende niet gelukkig van wordt, weet de wetenschap het ook niet meer.

Direct toepasbare tips om staand te werken

De stap naar een volledige werkomgeving waar staand werken centraal staat, is voor de meeste bedrijven nog te groot. Behalve dat jij klaar moet zijn om (deels) staand te werken, moeten jouw collega’s dit ook zijn. Daarom is het veelal een verstandig idee om enkele kleine aanpassingen te doen waardoor staand werken op kleine schaal uitgeprobeerd kan worden.

Een bekende manier om aan staand werken te proeven, is door een een klein tafeltje op jouw huidige werkplek te plaatsen en op deze manier jouw bureau te verhogen. Vervolgens zou jij, indien je met de hoogte uitkomt, eenvoudig het staand werken kunnen uitproberen. Kijk het eens een uurtje aan. Wie weet voel je nu al meteen het bloed en zuurstof extra hard rondpompen!

Kleine en grote organisaties motiveren de afgelopen jaren steeds vaker het nemen van korte wandelpauzes. Mocht jij of je werkgever dit nog niet doen, kan het al wel een indicatie geven van wat staand werken voor je lichaam doet.

Het enige wat je hoeft te doen, is iedere 15 minuten dat je aaneengesloten hebt gewerkt een korte looppauze te nemen. Tijdens deze pauze kan bijvoorbeeld even worden gestretcht. Na zo’n 90 seconden lopen of stretchen ben je dan weer helemaal klaar om extra gemotiveerd aan het werk te gaan.

Ten slot werken velen van ons in een omgeving waar we meerdere uren per dag naar een beeldscherm kijken. Dit is natuurlijk funest voor je lichaam, aangezien jouw lichaam meer leeft in de stoel dan buiten. Door je rug recht te houden, de schouders te ontspannen en ze te laten zakken terwijl de billen sterk tegen de stoel aangeschoven worden kan een gezonde zithouding worden aangenomen. Herinner jezelf ieder half uur aan deze zithouding en je bent alweer een stap dichterbij een gezondere werkhouding!

Introduceer staand werken met kwalitatieve zit-sta bureaus

Wil je gezond werken meteen goed aanpakken? Dan is het natuurlijk ideaal als werkplekken deels vervangen kunnen worden met staande werkplekken. Een kwalitatief zit-sta bureau doet niet alleen waarvoor het gemaakt is, namelijk elektrisch in hoogte verstelbaar zijn, maar ziet er ook nog eens prachtig uit.

Deze zit-sta bureaus zijn in verschillende vormen en maten bij specialisten verkrijgbaar. Het ene zit-sta bureau kan sneller in hoogte versteld worden en de ander kan juist weer hoger of lager. Verder is het mogelijk om duo-combinaties zit-bureaus te plaatsen, waardoor direct een volledige duo werkplek kan worden gecreëerd. Ideaal!

Wissel zittend en staand werken af

Hoe mooi de voordelen van staand werken ook zijn, te veel is nooit goed. Daarom adviseren wij onze klanten altijd staand werken af te wisselen met zittend werk. Na bijvoorbeeld twee uur staand gewerkt te hebben, kan het geen kwaad om een half uur zitten verder te werken.

Idealiter wordt iedere 20 minuten een kort rondje gelopen alvorens de werkzaamheden hervat worden. De ideale toepassing van gezond werken is een combinatie van beide, en daarom zijn de zit-sta bureaus die door Flowork worden aanbevolen eenvoudig (en elektrisch) in hoogte verstelbaar.

De perfecte combinatie is logischerwijs afhankelijk van de werkzaamheden en beschikbare ruimte. Het is daarom aan ons team van specialisten telkens weer de taak om de ideale kantoorinrichting te creëren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen