Waarom banken en fauteuils wel in een kantoor thuishoren
21 september 2023 
1 min. leestijd

Waarom banken en fauteuils wel in een kantoor thuishoren

Het is een compleet ander gezicht dan twee decennia geleden: kantoren gevuld met comfortabele banken, stijlvolle fauteuils en andere designmeubels. Comfort en design spelen een steeds belangrijkere rol in het kantoor van de 21e eeuw. En werknemers lijken niet meer zonder te kunnen.

De grootschalige introductie van deze, veelal prijzige, meubels heeft alles te maken met de huidige maatschappij. Een groot deel van de beroepsbevolking werkt minder dan twintig jaar geleden. Maar een specifiek deel werkt meer. En door het slim en huiselijk inrichten van het kantoor, voelt het niet als meer.

Voel je thuis op kantoor

Uber, Google en Facebook zijn schoolvoorbeelden van hoe de werkomgeving van werknemers zo huiselijk mogelijk wordt gemaakt om ze ook op kantoor thuis te laten voelen. Deze huiselijke sfeer zorgt er namelijk voor dat werken minder als een ‘straf’ voelt, wat natuurlijk al nooit het leidende gevoel mag zijn.

Het introduceren van de huiselijke sfeer is iets wat pas de laatste jaren echt opgekomen is. Sinds dat we onregelmatiger werken, later beginnen maar ook later eindigen, missen we meer tijd thuis. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat we ons minder op ons gemak voelen als we in de avond op kantoor werken. En dat proberen vooral technologie-organisaties te overbruggen middels een huiselijke sfeer.

Overwerken? Geen probleem

De huiselijke sfeer heeft als grootste voordeel dat het personeel minder moeite heeft met overwerken. Als we ons namelijk al thuisvoelen op het kantoor, hebben we minder snel het idee dat we thuis iets missen. Even een uurtje extra wat werk verrichten voelt dan niet meer als overwerken maar juist een korte dienst bewijzen tegenover je werkgever.

Ook ervaren we minder stress wanneer we ons bevinden in een omgeving waarin we onszelf thuisvoelen. De druk om te presteren is van minder grote invloed op onze mentale staat, waardoor we eerder excelleren zonder dat hier externe druk voor nodig is.

De huiselijke sfeer introduceren met comfortabele meubels

Vrijwel alle organisaties waar deze huiselijke sfeer een belangrijke rol gespeeld heeft bij de inrichting van het kantoor, hebben gekozen om vooral veel comfortabele meubels aan het interieur toe te voegen. Waar vroeger de archiefkasten overal terugkwamen, worden typische kantoormeubels weggewerkt en komen juist de ‘comfortplekken’ naar voren toe.

Moet je een keer langer doorwerken? Dan kan je wat extra pauzes inlassen op een van de vele comfortabele en vooral huiselijke plekken die het kantoor rijk is. Want loungen hoeft niet slecht te zijn als we daardoor een stuk harder en geconcentreerder kunnen werken.

Kleine en grote organisaties kunnen op de meest uiteenlopende manieren de huiselijke sfeer naar kantoor halen. Door goed onderzoek te doen naar wat het personeel met huiselijk identificeert, kunnen deze elementen ook op de werkvloer verwerkt worden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen